přeskočit k navigaci »

Úvod > Lidé > Osudy a tváře Chebu > Rudolf Serkin

Rudolf Serkin *28.3.1903 - †8.5.1991

Kategorie: Osudy a tváře Chebu

 
 

Světově uznávaný klavírista.

Světlo světa spatřil tento vynikající klavírista 28.3.1903 v Chebu v rodině operního zpěváka ruského původu Marka Serkina. Na jeho rodný dům v horní části náměstí Krále Jiřího z Poděbrad upozorňuje vzpomínková deska, která sem byla osazena u příležitosti 100. výročí jeho narození.

Serkinův otec se vzdal své vlastní umělecké kariéry, aby mohl vyučovat Rudolfa a jeho sedm sourozenců hudbě. V Chebu se živil jako obchodník. Malý Rudolf byl v Chebu také žákem slečny Clary Taussigové, učitelky hry na klavír. Jako sedmiletý chlapec uspořádal v Chebu svůj první koncert, na kterém ohromil posluchače svojí výbornou technikou.

Serkinovo hudební nadání se projevilo již v útlém věku. Již v pěti letech byl prohlašován za zázračné dítě. Pražská konzervatoř, na které chtěl studovat, chlapce pro jeho mládí ke studiu nepřijala,

Prvním důležitým momentem je setkání malého Serkina s Alfredem Grünfeldem, jedním z nejslavnějších klavíristů té doby, který doporučil chlapce vídeňskému profesoru Richardu Robertovi. Serkin, tehdy devítiletý, odchází do Vídně, kde od roku 1912 studuje klavírní hru právě u Richarda Roberta a kompozici u Josefa Maxe a Arnolda Schönberga. Za krátkou dobu se za ním stěhuje celá Serkinova rodina.

Jako pianista debutoval 1.2.1916 s  vídeňským symfonickým orchestrem pod vedením Oskara Nedbala. Krátce nato, 23.2.1916, měl v malém hudebním sále Hudebního spolku ve Vídni svůj první sólový koncert. O tomto koncertu přinesly obdivnou zprávu vídeňské noviny Neue freie Presse a počátkem března téhož roku také chebské noviny Egerer Zeitung, které přetiskly i pasáže z vídeňských novin.

Osudový moment pro Serkinovu kariéru znamenalo setkání se slavným houslistou Adolfem Buschem, který rozpoznal jeho nesmírné nadání a vzal ho pod svá ochranná křídla. V roce 1920 tak začíná v Berlíně jeho vlastní koncertní kariéra – vystupuje jako Buschův klavírní doprovod. Záhy oba umělci vytvořili duo, které si brzy vydobylo uznání na mezinárodní úrovni. Od roku 1927 žil Serkin ve Švýcarsku, kde se stal později docentem na konzervatoři v Basileji. V roce 1935 se oženil s Buschovou dcerou Irenou.

V době nástupu Adolfa Hitlera k moci je oběma umělcům pro jejich židovský původ znemožněno vystupovat v Německu. Proto také zaměřují svoji pozornost na koncertní vystupování v Americe. V roce 1933 Serkin debutoval na Coolidge Festivalu ve Washingtonu. Dveře do koncertních sálů v USA mu pak otevřelo hlavně vystoupení v New Yorku, kdy hrál v posledním Mozartově klavírním koncertu dirigovaném slavným Arturo Toscanim.

V roce 1939 se Serkinovi i Buschovi rozhodli pro emigraci do USA.

Americké občanství získává Rudolf Serkin v roce 1949. To již deset let vyučuje jako profesor hru na klavír na Curtis Institute ve Philadelfii. Působil zde až do roku 1976, v letech 1968-1976 byl  ředitelem této školy.

V roce 1950 stál u zrodu Marlboro Summer Schoo u Brattleboro ve státě Vermont, 1951 také u zrodu tamějšího festivalu, jehož byl dlouhodobým uměleckým vedoucím.

V roce 1960 se stal členem prestižní American Academy of Arts and Sciences.

1963 byl vyznamenán americkým presidentem J.F. Kennedym Prezidentskou medailí svobody (Presidial Medal of Freedom).

Stal se čestným členem Newyorské filharmonie (1972).

1981 byl přijat mezi šest členů řádové kapituly Pour la Mérite pro vědu a umění v Německu.

1984 získal Řád čestné francouzské legie.

1985 získal Čestný prsten Vídeňské filharmonie.

1988 ho prezident Regan vyznamenává medailí za umění (Medal of Arts).

Byl jmenován čestným doktorem na mnoha amerických universitách. Získal řadu ocenění v Německu a Itálii. V roce 1983, u příležitosti jeho 80. narozenin, uspořádal bavorský rozhlas týden Rudolfa Serkina.

17. května 1988 si mohla poslechnout virtuózní hru Rudolfa Serkina také Praha při jeho klavírním recitálu v rámci festivalu Pražského jaro.

Rudolf Serkin je považován za jednoho z nejvýznamnějších interpretů Mozarta, Beethovena, Brahmse, Bacha či Schuberta.

Tento chebský rodák, který proslavil své rodné město doslova po celém světě a který se stal jednou z předních světových  uměleckých osobností, zemřel roku 1991 na své farmě ve státě Vermont v USA. 

(in. Chmelíková, J.: Maestro Rudolf Serkin, Cheb, 2003; Chmelíková, J: Osudy Chebských Židů, Cheb 2000)  

 

Fotografie

 

Soubory ke stažení v přípravě...

 
Encyklopedie Cheb

Encyklopedie města Chebu
Přehled 200 nejvýznamnějších památek v Chebu.