přeskočit k navigaci »

Úvod > Lidé > Osudy a tváře Chebu > Karl Stilp

Karl Stilp *1668 - †1735

Kategorie: Osudy a tváře Chebu

 
 

Karl Stilp se narodil v roce 1668 ve Waldsassenu. Byl synem waldsassenského truhláře. Své první vzdělání v truhlářském řemesle dostal právě od svého otce. Ten však zemřel už v roce 1684. Proto se Karl Stilp do světa na zkušenou a své dovednosti v sochařství získal především v Čechách. Kdy se vrátil do Waldsassenu není známo.

Dnešní Basilika ve Waldsassenu, tehdy ještě klášterní kostel, byl právě dostavěn.Opat kláštera musel jeho umělecké nadání rozpoznat, protože mu zadal zakázku na vytvoření hlavního oltáře ze vzácného salcburského mramoru. Karlovi Stilpovi bylo teprve 22 let, když tento oltář tvořil. Postavy znázorňují, jak archanděl Gabriel oznamuje sv. Marii, že bude matkou Ježíše Krista. Kulatý podstavec představuje zeměkouli. V jejím zlacení se zrcadlí celý kostel. Stilp vyřezal ještě další postavy svatých pro dřívější waldsassenský klášterní kostel, pravděpodobně také pro varhanní pozadí.

V roce 1725 začal Karl Stilp pracovat na věhlasném sále klášterní knihovny. Nosná postava vpravo od vchodu představuje vousatého muže. Je to autroportrét řezbáře. Stilp byl za celou plastickou výzdobu knihovny odpovědný. Jedna nadšená česká návštěvnice dala výtvarníkovi přezdívku: „Siftlandský Michelangelo“. Karl Stilp získal v Chebu dům a v roce 1697 také chebské měšťanské právo.

Jeho dílo není k vidění jen ve Waldsassenu a v Stiftlandu, ale také v mnoha kostelech Chebska. Zde pracoval například v poutním kostele v Chlumu Svaté Maří. Navrhl také známý morový sloup na náměstí v Lokti. V roce 1735 (nebo 1736) K. Stilp v Chebu zemřel.

O jeho životě víme velmi málo, protože to byl „jen syn jednoho truhláře“. Umělecká díla, která vytvořil jsou však jedinečně krásná. Dnes je obdivují návštěvníci z celého světa.

Günther Juba

Obrázky

  • Sebevyjádření Karla Stilpa v klášterní knihovně
  • Hlavní oltář v bazilice Waldsassen
 

Fotografie

 

Soubory ke stažení v přípravě...

 
Encyklopedie Cheb

Encyklopedie města Chebu
Přehled 200 nejvýznamnějších památek v Chebu.