přeskočit k navigaci »

Úvod > Lidé > Osudy a tváře Chebu > Heinrich Kastrup

Heinrich Kastrup *17.6.1860 - †30.12.1929

Kategorie: Osudy a tváře Chebu

 
 

Heinrich Kastrup se pílí a houževnatostí vypracoval ze skromných poměrů na technického ředitele továrny na výrobu jízdních kol Premier-Werke v Norimberku. V roce 1891 se vedení firmy rozhodlo zřídit pobočku norimberské továrny v Chebu a pověřilo  tímto úkolem Heinricha Kastrupa.  O dva roky později se Kastrup usadil v Chebu natrvalo a spolu s dosavadním ředitelem chebské továrny Premier Ambrosem Swetlikem se v roce 1911 osamostatnil a založil vlastní podnik na výrobu kol zvaný Elite. V roce 1922 se firma pod názvem Es-Ka-Werke Kastrup & Swetlik A.-G přeměnila na akciovou společnost a postupně se svojí produkcí stala největším výrobcem jízdních kol v Československu.

Dne 30. prosince 1929, v době, kdy firma již mimořádně prosperovala, Heinrich Kastrup po prodělaném zápalu plic zemřel. Zůstaly po něm tři dcery, z nichž jako jediná pocházela Annelies Marie z druhého manželství s Annou Emilií, rozenou Steinhäuserovou.  Vdova po úspěšném chebském podnikateli se rozhodla pro svou tehdy nezletilou dceru Annelies postavit vilu na rozsáhlém pozemku vedle židovské synagogy v Gschier-Strasse(dnes Hradební ulici).

Honosná vila podle projektu sokolovského architekta Heinricha Scherrera, které nechyběla ani tělocvična, hudební salonek, zimní zahrada  a vinotéka byla dokončena v roce 1938. Stavba voněla ještě novotou, když v noci 10. listopadu tohoto roku začala hořet vedlejší synagoga.  Naštěstí se podařilo vilu Annelies Kastrupové zahránit, ale po válce byla znárodněna a v roce 1949 připadla České zbrojovce, n.p. Strakonice. Rodinu Heinricha Kastrupa postil stejný osud, jako většinu chebských Němců.

Z knihy Slavné vily Karlovarského kraje přepsala E. Bastlová

 

Poznámka

Kalender für das Egerland 1931; L. Zeman (ed.), Slavné vily Karlovarského kraje, 2010.

 
 

Soubory ke stažení v přípravě...

 
Encyklopedie Cheb

Encyklopedie města Chebu
Přehled 200 nejvýznamnějších památek v Chebu.